Η Πελοπόννησος είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας, και ένα από τα εννέα γεωγραφικά της διαμερίσματα. Πληθυσμός: 1,1 εκατ. (2011)
Η Φωτό Μου

Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: kepeme@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

....................... "Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ


Δευτέρα της Διακαινησίμου, 9  Απρίλη 2018.

Η καρδιά του Βυζαντινού Μυστρά, η Παντάνασσα,  χτύπησε και πάλι ζεστά, χαρμόσυνα και ζωογόνα. Οι αναστάσιμοι ύμνοι, το «Χριστός Ανέστη», οι προσευχές  και οι δεήσεις ήχησαν και πάλι στο ιερό και ιστορικό προσκύνημα. Το θυμιατό έστειλε λιβανωτό στις εικόνες που με ευλάβεια πολλή και πίστη ιστόρησαν κάποτε οι πρόγονοι , οι πρόγονοι που οι σκιές τους περιδιάβηκαν μαζί με τους πολλούς προσκυνητές στο πάλαι ποτέ  ιερό μέρος της Ορθοδοξίας και της Πατρίδας, εδώ που η καρδιά του Βυζαντίου χτυπά ακόμα.
Είναι κρίμα που οι εκκλησίες του Βυζαντινού Μυστρά, αυτής της Ιερής Κιβωτού της Ορθοδοξίας  και του Έθνους, λειτουργούνται αραιά και πού (μερικές ποτέ !!!)  . Από τη μια νοσταλγούμε να λειτουργήσουμε κάποτε, ξανά, την Αγια-Σοφιά της Κωνσταντινούπολης, αλλά από την άλλη,  Εκκλησίες ιστορικές   που βρίσκονται στην απόλυτη δικαιοδοσία μας , μένουν αλειτούργητες !!!


Ας μακροημερεύει η μοναστική αδελφότητα της Παντανάσσης , υπό την άξια κι εμπνευσμένη πνευματική καθοδήγηση της Σεβάσμιας Ηγουμένης Αβερκίας, που φυλάνε επάξια και κρατούν ζωντανές αυτές τις πνευματικές Θερμοπύλες, ως οι μοναδικοί μόνιμοι κάτοικοι της ερειπωμένης πολιτείας, άγρυπνοι φρουροί και άξιοι συνεχιστές της βυζαντινής  παράδοσης.


Ας δώσει, τέλος,  ο Θεός φώτιση στους εκάστοτε κυβερνώντες, για να σκύψουν με έγνοια και συνείδηση πάνω στα Ιερά Προσκυνήματα και  τα Μνημεία του  ιστορικού Μυστρά, ώστε να μείνουν όρθια για να μαρτυρούν με αξιοπρέπεια και επάρκεια τη διαχρονική πορεία του Έθνους και της Ορθοδοξίας. Είναι πραγματικά κρίμα, οι Αγιογραφίες της Παντανάσσης του Μυστρά να φθείρονται σήμερα, εν έτει 2018, θύματα κι αυτές των μνημονιακών πολιτικών, που βύθισαν τη χώρα στη σύγχρονη μορφή της σκλαβιάς και το Λαό της στη φτώχεια και την εξαθλίωση.  

«Ἐν Μυστρᾷ συνελθόντες πιστῶς εἰσέλθωμεν, ἐν τῷ ναῷ Παντανάσσης καὶ Θεοτόκου Μητρός, προσκυνοῦντες εὐλαβῶς θεῖον εἰκόνισμα· ὅτι ὡς Μήτηρ τοῦ Θεοῦ, κατασκέπει τοὺς πιστούς, ἐκ πάσης δοκιμασίας, καὶ στηρίζει ἐν τοῖς ἀγῶσι, τοὺς εὐσεβῶς ἐπευφημοῦντας αὐτήν.»

                                                                                9 Απριλίου 2018
 Βαγγέλης  Μητράκος

2 σχόλια:

ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ